X
X

Изберете ја вашата валута

Euro MKD МКД Türk Lirası
X
X

Изберете ја вашата валута

Euro MKD МКД Türk Lirası

Што е Плеск панел? и што прави

Почетна страницаСтатииХостингШто е Плеск панел? и што прави

Што е Plesk Panel?

Plesk Panel е веб-базиран контролен панел за хостинг. Plesk е дизајниран за да го олесни управувањето со сервери и хостинг услуги. Plesk Panel е интерфејс кој се користи за лесно управување на веб сервери, хостирање на веб-сајтови, создавање на е-пошта сметки и управување со платформи како WordPress, Joomla и други.

Клучни карактеристики на Plesk Panel

  • Управување на веб-сајтови: Plesk ви овозможува да ги хостирате повеќе веб-сајтови на истиот сервер. Можете да ги создадете, уредувате, бришете и ги прегледувате веб-сајтовите.
  • Услуги за е-пошта: Plesk ви овозможува да создадете и управувате со е-пошта сметки. Можете да ги прилагодите вашите е-пошта сметки, да конфигурирате спам филтри и да користите листи со е-пошта.
  • Управување на бази на податоци: Plesk ви овозможува да создадете, ажурирате и правите резервни копии на бази на податоци. Поддржува популарни бази на податоци за услуги со бази на податоци како MySQL и PostgreSQL.
  • Управување со датотеки: Plesk Panel ви овозможува да испраќате, уредувате и управувате со датотеките на вашиот сервер. Можете да создадете резервни копии на датотеки и да ги уредувате датотеките на вашиот сервер.
  • Безбедност: Plesk нуди важни алатки и поставки за безбедност на серверот. Ви помага да ги конфигурирате мерките за безбедност како заштитни стени, SSL сертификати, филтри против спам и дозволи за пристап на корисници.
  • Автоматски резервни копии: Plesk редовно прави резервни копии на податоците на вашиот сервер, така што може да ви помогне во случај на загуба на податоци.
  • Управување на апликации: Можете лесно да инсталирате и управувате со претходно изградени апликации (како WordPress, Joomla, Drupal) со Plesk.
  • Мониторинг и статистика на сервер: Plesk ви овозможува да го мониторирате и гледате перформансите и статистиките на вашиот сервер. Ова ви помага да останете информирани за состојбата на вашиот сервер.

Plesk Panel е контролен панел кој може да работи на оперативни системи како Windows и Linux. Ова го прави универзален и може да се користи за исполнување на различни потреби во областа на веб-хостинг. Покрај тоа, Plesk нуди функции кои им овозможуваат на хостинг провајдерите да ефикасно управуваат со многу кориснички сметки и сервери.

Други кључни карактеристики на Plesk Panel:

  • Управување со корисници: Plesk ви овозможува да управувате со многу кориснички сметки. Можете да им доделите различни нивоа на пристап и овластувања на различни корисници. Ова ви помага да соработувате и да им овозможите на вашите клиенти да управуваат со своите сметки за хостирање.
  • Поддршка за API: Plesk нуди широка поддршка за автоматизација и прилагодување преку апликациски програмски интерфејси (API-и). Ова е важно за оние кои сакаат да создадат алатки за автоматизација или прилагодени скрипти.
  • Управување со ажурирања и патчови: Plesk нуди алатки за управување со ажурирањата на оперативниот систем и апликациите. Ова ви помага да го задржите вашиот сервер во тек и безбеден.
  • Додатоци и проширенија: Plesk е проширувен и нуди голем број на додатоци и проширенија. Овие додатоци можат

Powered by WISECP
Top